Komponent, værktøj og tilbehørsleverandører.

Interne LINK

Hifi grundviden

Lyduniversitetet

Den bedste akustik

Den perfekte højttaler

Power Amplifier

Power Amplifier EX

Pre Amplifier

Nødvendigt udstyr

Historikken bag …

The Sledgehammer

Kabler og parasitter

Eksterne LINK

Højttaleren = tortur

Formler med mere

audiophileblog.dkThe Sledgehammer

Subwooferen.....


Jeg havde hjemkøbt en RCF 18” bas til at vise mine kolleger i forbindelse med en gennemgang af tekniske begreber vi sælgere omgav os med. Jeg ønskede de skulle se en rigtig basenhed til sammenligning med de sekstommer subwoofere man forherligede i salgstalerne.

Under et besøg af producenten af JERN14 kabinetterne med evaluering af delefiltre og resultaterne deraf kom jeg for skade at foreslå en subwoofer bygget som beskrevet nedenfor. En måneds tid senere holdt lastvognen udenfor med kabinettet.

Oplevelsen med subwooferen resulterede i konstateringen, at man uden den mangler 25-50% af musikoplevelsen. Men også at man risikerer at komme i konflikt med naboerne. Alt afhængig af musikgenren. En orgelkoncert bliver ALDRIG den samme uden denne subwoofer. Det har jeg oplevet …....... Sammen med naboerne, som var invitere til testen.

Placeret i min beskedne stue forhandlede jeg mig hurtigt til at kabinetsproducenten fik den overdraget sammen med en dertil egnet forforstærker med elektronisk delefilter til opgaven. Billedet til højre.

Subwooferen er kæmpestor og ekstrem når den får lov at vise sit potentiale.
Frekvensgangen vist ovenfor er målt udendørs for at se højttalerens egenskaber upåvirket af rumresonanser. Uden elektronisk kompensation af nogen art. En frekvensgang som meget enkelt lader sig korrigere ad elektronisk vej til et perfekt lineært forløb fra 20Hz og op.

Det er et projekt man kan give sig i kast med uden frygt for farlige spændinger og andre DIY relaterede risici. Altså med mindre man stiger ud af badet og med fugtige hænder tager fat om højttalerterminalerne mens den anvendte Klasse-H forstærker på 2x 650W/8ohm/ 2x1100W/4ohm yder sin maksimale effekt.

Advarslen går mere på naboernes almene velbefindende og den overhængende fare for sammenstyrtninger. Dertil kommer kravet om sikkerhedssko og sækkevogn til håndteringen af subwooferen.

Bedst som man tror, man har hørt hele musikkens frekvensindhold kan man godt starte forfra på musiksamlingen når ”The Sledgehammer” har sat sine trykmærker i bøgeparkettet.Opskriften er forholdsvis enkel. Man tager en 10mm stålplade, skærer den ud og valser den til en keglestub. Overlad det til fagfolk med det rette værktøj og sikkerhedssko, svejseapparat og kraftigt slibemateriel.

Diameter i toppen er ikke afgørende, men ønsker man en højttaler stående på toppen skal diameteren afpasses derefter. Naturligvis. Højden på kabinettet skal være 120cm
Bunden derimod skal have en diameter med plads til en basenhed på 18 tommer. Keglens skørt udskæres, så lufttrykket fra basenhederne – ja, der skal være to! – kan slippe ud. Se billederne. Den ene monteres med magneten ind i kabinettet og den anden med en 15mm aluminiumsring lagt imellem monteres med magneten ud af kabinettet.
Forinden skal der være svejset et kryds af stål til at holde dæmpematerialet (en Larsen Dyne når den er på tilbud til kr. 129,- ) på passende afstand fra basenhederne. Der laves hul i kabinettets montagekrave til højttalerne forinden med plads til det tykkest mulig kobberkabel. Husk trækaflastning og muffer så isolationen på kablet ikke beskadiges. Ingen metalspåner eller skarpe kanter for alt i verden. Monter en nylonstrømpe over hver af magneterne inden håndteringen af enhederne og lad den forblive der. Der er åbent ind til svingspolen af hensyn til maksimal køling.

VIGTIGT! De to enheder der vender hver sin vej tilsluttes forstærkeren i elektrisk modfase, så membranerne følges ad.

Du kontakter Thomann og bestiller to RCF enheder, en T-AMP 2400 forstærker og et Behringer DCX2496 filter. Kabler kan købes i dyre domme med mindre man til dette formål samtidig bestiller økonomisk overkommelige og særdeles anvendelige kabler sammen med elektronikken.

Tre dage senere kommer pakkebuddet stønnende og ringer på med tre pakker du ikke må tabe på dine fødder. Husk sikkerhedsskoene. Den fjerde vejer ikke meget. Når højttaleren er skruet sammen og tilsluttet er der kun justering og trimning tilbage. Det kan vare flere uger for perfektionisten. Det er afgørende vigtigt af forstærkernes effekt følges ad altid, så membranerne følges ad. I modsat fald risikerer man at de med tiden flår hinanden i stykker.

Vær forberedt på en rystende oplevelse, når forstærkerens to kanaler på hver 650W RMS trækker af sted med hver sin højttalerenhed med en følsomhed på 98 dB ved 2,83V RMS.I tilfælle af at ovenstående frygtes at være en for hidsig løsning, er der også denne lidt mere moderate løsning.

Kabinettets dimensioner nedskaleres i forhold til membranarealet. Bevar højden.

Eminence LAB12